torsdag 27 juni 2013

Porjus - Moskosel etapp 3

Vår valda tältplats i Porjus låg alldeles nedanför turistbyrån och ett monument över Porjus. Kanske en inte helt korrekt val, men praktiskt och med första parkett mot kraftverket.  Vi var lite sena och för övrigt hade vi fått info om att campingplatsen stängdes för åtta år sedan. När vi vaknade  grundade vi med blåbärspaj som Oyo bakat på egenhändigt plockade blåbär. Hon jobbade på Lapponia. porten  till världsarvet. Fantastiskt fint och värd ett besök om ni har vägarna förbi. Vi träffade också Lars ifrån Dortmund som var på väg på sitt äventyr på cykel. Vi jämförde utrustning och pratade cykeläventyr. Han fick också vår bloggadress. Efter att ha plockat ihop sakerna gav vi oss iväg i ett lätt duggregn. Detta regn skulle följa med oss i olika intensitet fram till Moskosel. Vi cyklade på öde vägar utan bebyggelse. Plötsligt hör jag Lasse utropa - snälla kan det inte komma ett rödljus snart. Jag ropade tillbaka jag ser en rondell men det  var en hägring. Vi passerade dock kraftverk och kraftledningar som sprakade och håret stod nästan rakt upp oss. Nu vet iallafall vi var strömmen i våra uttag hemma kommer ifrån. 
När vi var så kaffesugna så att vi nästan inte visste vad vi skulle göra dök ett gammalt stationshus upp. Stället påminde om något ifrån filmen Jägarna. Klockan var kvart i sju och stängde kl sju så snacka om timing. Stället drevs av en dansk kvinna och hennes ställe hade försäljning av mer eller mindre användbara saker. Kaffet avnjöt vi tillsammans med två trevliga karlar Urban och Janne ifrån Jokkmokk. Det var ett riktigt möte där vi pratade om allt ifrån björnar till gemensamma bekanta.Ett exempel på osannolika sammanträffande. var att Urban hittat Lasses farbrors plånbok i Jokkmokk år 1995 i en telefonkiosk.Världen är som sagt liten. Den sista biten fram till Moskosel höll det på bli ett tvärt slut på denna resa då Lasses kärra havererade. Jag meckade kärra och Lasse ringde Moskosels camping och bokade en stuga. Där ägaren till campingen frågade om vi ville ha den nya eller gamla stugan. Lasse frågade då när den nya resp gamla var byggd. Svaret det nya var byggd -87 och den gamla -63. Vi bokade den "gamla" stugan som vi tyckte passade oss två gamla hundar ifrån the 60. Kärran är fixad och nu sussar vi sött medans regnet smattrar på taket.

2 kommentarer:

  1. Ser att Ni börjar komma in rejält i Er cykellunk. Ni ser lite lätt slitna ut efter att ha kört klart ett långt pass. Kul att hitta gamla gemansamma nämnare. Nu kan äntligen mysteriet med plånboken få en lösning!
    Jag undrar vem den vänstra personen i vitt är på sista bilden längst ned? De andra två syns ju klart och tydligt vem som är vem av Er!
    Robban

    SvaraRadera
  2. Tack Robban! Vi löser mysterier och jobbar på Hunklooken :-)

    SvaraRadera