tisdag 9 juli 2013

Club Zebra Kristinehamn

Club Zebra
Här kommer en fördjupning om den legendariska klubben Zebra i Kristinehamn. Här i en lokal stor som ett ordinärt vardagsrum spelade band som Pugh and the Nature, Six Pistols, Lundell mfl inför en publik på 100 - 300 pers. Vi kom till Kristinehamn och Lasse sa att nu ser vi om vi kan få tag på nån gammal stofil som kan visa var stället låg. Första personen vi ser var dock ingen gammal stofil utan hette Inger. Hon var vad man skulle kunna säga en fullträff när det gäller information runt club Zebra. En otroligt trevlig och tillmötesgående kvinna. Hon berättade att hon och en tjej Tulo varit flitiga gäster på stället under Sjuttiotalet. Hon kunde också berätta om efterfest med Lundell. För musikintresserade och då särskilt av Lundell och tidig punk var detta bättre än vi någonsin kunnat föreställa oss. Var låg då detta ställe, Inger pekar på en fastighet 100 - 150 meter bort. Vi tittar lite frågande på henne är det där verkligen byggnaden. En äldre tvåvåningskåk med lägenheter.Inget på utsidan avslöjade vilken historia som rymdes här. Här hade alltså Sid Vicious, Jonny Rotten och Lundell uppträtt i en minimal lokal på sjuttiotalet. Det kändes milt sagt otroligt. Vi går närmare och träffar Daniel som bor i lägenheten där. Han bjuder oss att komma in och se var det hela hände i hans vardagsrum. Vilken gästfrihet och vänlighet. Här står vi och förundras av hur alla fick plats när det begav sig. Det var alltså inte större än så här där ett av det hetaste ställena på mitten av sjuttiotalet varit. Snacka om att Daniel bor i historisk miljö.

Inger och Kenneth i Kristinehamn
Lasse och Inger utanför fd Club Zebra
Daniels lägenhet fd Club Zebra
Lasse gör en tidsresa
Daniel som lever i historisk mark
Vi smälter intrycken i Inger och Kenneths trädgård.
Zebrahuset när det begav sig. Foto ur en minnesbok om Kristinehamn
Artister som spelat här Foto ur en minnesbok om Kristinehamn

En minnesfilm är på gång om Club Zebra och Six Pistols spelning i juli 1977. Lundell har också gjort en skiva och låt som han kallat Club Zebra. Här är lite artiklar om stället skrivna i lokal och rikspress.

3d66884%26amp%3bnew%3dtrue

http://www.vf.se/node/45803

http://www.nwt.se/kristinehamn/article1111847.ece?service=refresh

2 kommentarer:

  1. Ja hur brukar man säga; Liten på orten och stor i jorden hmmm världen ska det nog vara, det är banden som går igen stora som små!
    Förståre att det är svårt att smälta något dylikt som är så stort, lokalt på plats.
    Robban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina fyndiga och frekventa inlägg Robban :-) man vet som sagt aldrig vad msn får vara med om när msn är ute på turné. Små orter kan ha mycket att berätta. Det finns en värld utanför huvudstaden.

      Radera